Het gebeurt nogal eens dat ik lees of hoor dat “je zeker niet alles aan de overgang kan en mag toeschrijven“ en dat vrouwen van zekere leeftijd weliswaar allerlei kwaaltjes krijgen maar de overgang wordt er bij voorkeur niet bij gesleept. Dat betekent dat ‘de overgang’ er vaak gewoon mee weg komt, als een schuldige die er met een gluiperig glimlachje vandoor glipt. Niemand die ook maar iets in de gaten heeft, de overgang komt niet vaak genoeg in het verdachtenbankje. Hoe kan dit gebeuren?

Een voorbeeld. Ik merk dat mijn spierkracht niet meer is zoals-laten we zeggen- het geweest is in jeugdiger tijden. Ik kom met mijn puddingbeentjes-klacht, spiertrillingen en notoire vermoeidheid bij de huisarts. De huisdokter vindt mijn slaapgebrek nog best een logische verklaring maar stuurt mij voor de zekerheid toch door naar de neuroloog. En voor ik het weet ben ik op de poli, in de onderzoekskamer buig- en strekoefeningen aan het doen, moet ik mijn tong uitsteken en een potje armpje drukken met de zenuwarts in kwestie. Een week later lig ik aan een apparaat dat mijn zenuwgeleiding en mijn spier-elektriciteit meet, drie dokters zijn er druk mee en weken later zie ik nog de blauwe plekken van de naalden. Maar mijn spieren komen door de keuring heen. Toch nog die twijfel over mijn spierkracht dus hóp naar de gespecialiseerde neuroloog. Maar liefst drie onderzoeken staan daar voor mij op het programma. De aftrap duurt drie lange bange uren waarin drie dokters om beurten vragen stellen en armpje- druk willen doen met mij. Ik moet hollen door de lange gang terwijl de drie nauwlettend observeren, de trap oplopen onder hun keurend oog en het ergste: opkrabbelen vanaf de grond in mijn onderbroek…zonder mijn handen te gebruiken. Geregeld zit ik een kwartier in de wacht omdat zij dan hun bevindingen gaan bespreken, bij mij plopt nu wel de gedachte op dat er iets goed mis is. Zeker als ik ook nog hoor dat ik door moet voor genetisch onderzoek en een heuse MRI! Pourquoi??!!

Serieus gevalletje, Ik ben zo goed als dood, ik kan het shaken, alarmbellen ding-dongen inmiddels erop los als torenklokken.Mea culpa.jpg

Weer een week later lig ik in de MRI, er is snel een plekje voor mij geregeld, dat maakt mij wederom een bijzonder geval. De afhandeling bij de röntgen is kort en zakelijk. Mondkap op, oordoppen in, koptelefoon op en zwijg! Niet bewegen ook vooral. Ik word stevig vast gesnoerd op de plank en daar ga ik. Mijn ogen houd ik maar stijf dicht, ik ken mijzelf, wanneer ik zou zien dat ik in deze uiterst benarde ijzeren graftombe wordt geschoven volgt er paniek. Een reisje ‘whole body’ to the max. Hoe dan ook, als ik iets geks heb dan zal het dit al-ziende-oog niet ontgaan.

Ook de cardioloog prijkt op mijn lijstje. Ik krijg een echo en een hartfilm. Terwijl ik vaak twijfels had over mijn rikketik en haar vaak de schuld heb gegeven van mijn pijntjes en kwaaltjes, toont zij zich nu werkelijk als een vitale en ongemankeerde medestander. Wat haar betreft kan ik nog wel even voort en de cardioloog beaamt dat ik nog prima een sprintje zou kunnen trekken. Mocht ik daar behoefte toe voelen. Blijdschap overvalt mij bij het horen van dit bericht, ik heb een hart naar mijn hart!

De uitslagen druppelen binnen en ik blijk eigenlijk-tot nu toe- niks te mankeren, kosten noch moeite zijn gespaard en niemand-maar dan ook níemand- heeft het woord ‘óvergang’ in de mond genomen.

Deze klachten hadden achteraf eenvoudig verklaard kunnen worden uit het nijpende gebrek aan de vrouwelijke hormonen, het ernstige gebrek aan slaap en een overload aan stress(hormonen) gedurende lange tijd. Okay….én aan een gebrek aan training moet ik toegeven. Eigenlijk zijn de hormonen die opbouwen en herstellen tekort geschoten en de hormonen die afbreken(spierweefsel o.a.) de pan uit gestegen. Tijdens de overgang kan dit makkelijker ontstaan. Na een tijd ervaar je mogelijk de effecten zoals ik die ervaarde.

Ben je van een zekere leeftijd, voel je je de laatste tijd lichamelijk(of geestelijk!) steeds meer een wrak, stel jezelf dan toch de vraag, is het de overgang? Echt, je verwacht het niet maar de veelzijdige overgang komt in vele gedaantes en is invloedrijker en geniepiger dan je misschien denkt….

 

Het is belangrijk om vast te stellen of de overgang een rol speelt bij je klachten, dit is mogelijk aan de hand van een aantal criteria waarmee je de overgang kunt herkennen. In de volgende informatieve blog meer hierover, tot binnenkort!

 

Gesprek laden
Onderwerpen
Geen onderwerpen.
Verwante Posts