Consult

Hoe werkt het

Consulten vinden in principe gewoon plaats in de praktijk, maar het is ook goed mogelijk om een videoconsult te doen in een beveiligde digitale omgeving. 

Wanneer je bij mij op het eerste consult wilt komen zal ik je vooraf per beveiligde mail (ontgrendelingscode via SMS) vragenformulieren sturen die je thuis al digitaal kunt invullen en alvast aan mij terug stuurt via deze mail.

Voor het eerste consult kan ik een uur of anderhalf uur inplannen, we kijken van te voren wat voor jou nodig is. Ik zal de vragenlijsten doornemen en verdere uitvraag  doen. Eén van de lijsten is het internationaal erkende meetinstrument/vragenlijst voor de overgang, 'de Green Climacteric Scale'. Tijdens dit eerste consult wordt mij duidelijk wat je klachten precies zijn, of deze inderdaad samen kunnen hangen met de overgang en hoe deze precies samenhangen met de fáse van de overgang waarin je je nu bevindt. Ik betrek hierbij je algehele gezondheidstoestand, psyche en sociale situatie, je leefstijl en eventuele medische achtergrond én je familie-anamnese. 

Wat kun je nog meer verwachten

Ook geef ik veel informatie over de overgang, zoveel mogelijk afgestemd op jou persoonlijk. Ik probeer je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Het doel is dat dit gesprek veel verheldering geeft en eerste aanknopingspunten biedt voor een behandeling.

Ik meet tijdens het consult de bloeddruk. Vaak geef ik adviezen over relevante laboratoriumbepalingen die je aan de huisarts kunt voorleggen. Soms geef ik het advies om huisarts of specialist in te schakelen. 

In dit eerste consult ga ik ook al verder in op de mogelijk risico’s die je- mede door de overgang hebt- op veel voorkomende aandoeningen als diabetes, hart-en vaatziekte, borstkanker en botontkalking(osteoporose). Ik vul samen met jou de scorelijst in. Door de veranderende hormoonhuishouding wordt de kans op deze aandoeningen groter. Preventie is nu belangrijker dan ooit. Juist in de fase van de overgang valt er veel winst te behalen uit het aanpassen van leefstijl en voeding.

't puntje op depuntje_op_de_i.jpg

Het tweede consult dient om te bepalen wat heeft geholpen en wat niet. Nu kunnen we verder bijstellen en zijn er vaak al meer onderzoeksgegevens bekend waardoor adviezen aangescherpt kunnen worden. Soms is er in het eerste consult iets naar voren gekomen dat extra aandacht verdient en nu verder uitgediept kan worden. 

Na elk consult krijg je per beveiligde mail een samenvatting van het consult en uitgebreide adviezen op maat. Dit kan zijn op het gebied van een eventuele doorverwijzing, vervangende hormoontherapie, anticonceptie, voeding en supplementen, leefstijl, stressmanagement en slaapbevordering.

Afhankelijk van  de complexiteit van je klachten en de voortgang van je behandeling is het zelden nodig om nog een derde en eventueel vierde consult in te plannen. Ook kan het zijn dat ik je al eerder door verwijs naar de huisarts omdat je bijvoorbeeld toch beter een gynaecoloog kunt raadplegen of een andere specialist. Of misschien is het in jouw geval helpend om bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut of een dietist te raadplegen. Ook hierin zal ik je zo goed mogelijk adviseren. Het gaat erom dat tijdens het consult/de consulten duidelijk wordt waar jij de juiste hulp kan vinden. 

Een bedankje...daar word ik blij van!

Hi Marina, ik wil je even op de hoogte stellen dat het goed gaat. De HST doet zijn werk en het slapen ging na een paar weken weer helemaal goed. Wat een verademing…….

Dat scheelt zoveel en moest echt ook even op adem komen๐Ÿ˜‰

Ik heb amper een opvlieger meer en ben me steeds beter gaan voelen. Van bijwerkingen heb ik niet echt last gehad. 

Ik neem jouw geadviseerde vitamines en supplementen ook braaf in. Ik beweeg ook steeds meer, heb er eindelijk weer wat meer energie voor.

Kortom, het gaat goed๐Ÿ˜

Ik raad het iedereen aan die ook last heeft van de overgang en/of bang is daarvoor.

Dank je wel nogmaals voor je goede advies๐Ÿ™๐Ÿผ

G.