Consult

Helaas, je kunt je niet meer als nieuwe client aanmelden tenzij...

Na de zomer van 2023 stop ik definitief met mijn praktijk. Alleen wanneer je al eerder een consult bij mij had, of bent doorverwezen door de arboverpleegkundige van het Flevoziekenhuis, kun je een afspraak maken voor een (vervolg)consult.

In alle andere situaties verwijs ik je door naar mijn collega's van de VVOC.

De informatie hieronder geldt dus alleen nog voor de clienten die voldoen aan bovengenoemde uitzonderingscriteria. 

 

Voor het eerste consult plan ik anderhalf uur in. Ik zal de vragenlijsten doornemen en verdere uitvraag  doen. Eén van de lijsten is het internationaal erkende meetinstrument/vragenlijst voor de overgang, 'de Green Climacteric Scale'. Tijdens dit eerste consult wordt mij duidelijk wat je klachten precies zijn, of deze inderdaad samen kunnen hangen met de overgang en hoe deze precies samenhangen met de fáse van de overgang waarin je je nu bevindt. Ik betrek hierbij je algehele gezondheidstoestand, psyche en sociale situatie, je leefstijl en eventuele medische achtergrond én je familie-anamnese. 

Wat kun je nog meer verwachten

Ook geef ik veel informatie over de overgang, zoveel mogelijk afgestemd op jou persoonlijk. Ik probeer je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Het doel is dat dit gesprek veel verheldering geeft en eerste aanknopingspunten biedt voor een behandeling.

Ik meet tijdens het consult de bloeddruk. Vaak geef ik adviezen over relevante laboratoriumbepalingen die je aan de huisarts kunt voorleggen. Soms geef ik het advies om huisarts of specialist in te schakelen. 

In het tweede consult ga ik ook  verder in op de mogelijk risico’s die je- mede door de overgang hebt- op veel voorkomende aandoeningen als diabetes, hart-en vaatziekte, borstkanker en botontkalking(osteoporose). Ik vul samen met jou de scorelijst in. Door de veranderende hormoonhuishouding wordt de kans op deze aandoeningen groter. Preventie is nu belangrijker dan ooit. Juist in de fase van de overgang valt er veel winst te behalen uit het aanpassen van leefstijl en voeding.

't puntje op depuntje_op_de_i.jpg

Verder dient het tweede consult om te bepalen wat heeft geholpen en wat niet. Nu kunnen we verder bijstellen en zijn er vaak al meer onderzoeksgegevens bekend waardoor adviezen aangescherpt kunnen worden. Soms is er in het eerste consult iets naar voren gekomen dat extra aandacht verdient en nu verder uitgediept kan worden. 

Na elk consult krijg je per beveiligde mail een samenvatting van het consult en uitgebreide adviezen op maat. Dit kan zijn op het gebied van een eventuele doorverwijzing, vervangende hormoontherapie, anticonceptie, voeding en supplementen, leefstijl, stressmanagement en slaapbevordering. Ook stuur ik in de bijlages uitgebreide aanvullende info mee die voor jou relevant is. Zo kun je altijd alles teruglezen. 

Afhankelijk van  de complexiteit van je klachten en de voortgang van je behandeling is het zelden nodig om nog een derde en eventueel vierde consult in te plannen. Ook kan het zijn dat ik je al eerder door verwijs naar de huisarts omdat je bijvoorbeeld toch beter een gynaecoloog kunt raadplegen of een andere specialist. Of misschien is het in jouw geval helpend om bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut of een dietist te raadplegen. Ook hierin zal ik je zo goed mogelijk adviseren. Het gaat erom dat tijdens het consult/de consulten duidelijk wordt waar jij de juiste hulp kan vinden.